Portfolio » CorporateEducationGovernmentHealthcareHospitalityOther
Portfolio » CorporateEducationGovernmentHealthcareHospitalityOther
 
Pennsylvania Housing Finance Agency II



Owner: Pennsylvania Housing Finance Agency
Location: Harrisburg, PA
Cost: $11,000,000.00
GSF: 42,700 gsf
Services Provided: renovations, expansion
 
Pennsylvania Housing Finance Agency II



Owner: Pennsylvania Housing Finance Agency
Location: Harrisburg, PA
Cost: $11,000,000.00
GSF: 42,700 gsf
Services Provided: renovations, expansion
Pennsylvania Housing Finance Agency II

Murray Associates developed a design to renovate the turn of the century Hickock Mansion and integrate it into the adjacent existing 8-story PHFA headquarters along with a new vertical 8-story tower. This 3-story historic landmark, more recently known as the former VFW Headquarters, will be renovated into Class-A office space. Instead of introducing an entrance within the historical façade, a unique contemporary entrance will be located within the courtyard between the two PHFA facilities.  This three story glass hinge houses one of two stair towers, as a secure entrance into the ground level.  The exterior façade of the VFW will be restored utilizing architecturally appropriate wood windows, utilizing recyclable simulated slate to further restore the buildings original character. The vertical tower will occupy the current paved parking area, west of the mansion. 

The 3-story base of the tower is designed with a series of windows, reflecting the adjacent historic buildings scale and rhythm.  It is not our intent to replicate the adjacent properties’ vernacular. However it is important to create a contemporary structure while remaining contextual to the existing historic neighborhood. The upper four stories of the tower utilize precast concrete panels, which will continue the rhythm of the punched openings, revels, and joint pattern evident in the existing PHFA building. 

The use of color, fabric texture, indirect lighting, individual track lighting, and ergonomic focused work stations all contribute to a “Staff Focused” workplace.  The under floor HVAC system provides individual temperature controls and better indoor air quality that further contribute to an increase in production, reduced absences, and heightened focus that contribute to an overall reduction of energy usage and overall increased staff moral and well being.

An outdoor terrace was designed with a living roof and a grey water collection will provide drip irrigation to the native drought tolerant plant species. Light colored paver blocks will minimize heat gain for a more comfortable environment.

The building is designed for LEED “Gold Certification” to maintain the certification of the original Phase I building.  The new addition will include sustainable systems, increased thermal envelope, insulated thermal windows with a low-e coating.  Exterior sun shades and interior light shelves, highly reflective ceilings with indirect pendant light fixtures, raised floor systems with individually controlled openings, led light fixtures,  low volume flush toilets, water saving faucets were incorporated into the design and a solar array is located on the existing building.

Portfolio » CorporateEducationGovernmentHealthcareHospitalityOther