Portfolio » CorporateEducationGovernmentHealthcareHospitalityOther
Portfolio » CorporateEducationGovernmentHealthcareHospitalityOther
 
Building 2800



Owner: TE Connectivity
Location: Harrisburg, PA
Cost: $11,000,000.00
GSF: 68,000
Services Provided: 
 
Building 2800



Owner: TE Connectivity
Location: Harrisburg, PA
Cost: $11,000,000.00
GSF: 68,000
Services Provided: 
Building 2800

Prior to our comprehensive alterations, Building 2800 on the Filling Mill Road Campus of TE Connectivity was trapped in a 1970s time capsule.  The exterior envelope reflected the buildings origin, consisting of a single width reinforced brick veneer, minimal insulation and adhered interior finishes. The thin vertical windows that surrounded the façade allowed minimal light to penetrate into the perimeter offices.  The interior work areas were void of natural light.  Over the last 40 years, the original interior workstations have been reconfigured to accommodate changes in staffing throughout the numerous departments throughout the building.  Lighting acoustical ceiling systems and major finishes were also original to this 1974 structure.

Murray Associates was engaged to develop a design that would redefine the interior and exterior workplace for the 800 occupants of this prominent structure on the campus.  The newly renovated building now reflects a very contemporary arrangement of interior glass front executive offices, which overlook multicolored standard workstations.  Occupants now have views of the campus, which previously were totally unavailable from inside this two-story structure.  Numerous collaborative spaces have been introduced into the interior fabric of the building.  These various venues include open kitchenettes with multiple types of seating, access to large monitors for impromptu meetings, small to midsize breakout rooms with large glass whiteboards and informal gathering spaces where staff members can’t reconfigure soft seating,  coffee tables ottomans into informal meeting spaces or in individual oasis away from the adjacent work environment.

The exterior envelope has undergone what occupants of the campus have called an unbelievable change. Today, large expanses of glass provide the occupants of the building views of the entire campus while allowing ample controlled natural light to penetrate deep into the interior spaces.  In addition to the glass, new insulated reflective metal panels have totally transformed the building into a new, modern building that reflects the technology savvy Corporation.  Numerous passive sustainable strategies have also been incorporated into the alterations of this project.  The building envelope has been increased 6-fold, insulated low – e glass, with thermally broken frames and gray tint, further reduces solar gain into the interior spaces.  A new white TPO roofing with R-30 insulation constitutes significant additional reduction of energy required to maintain year-round comfort for the occupants.  New low flow toilets, solar operated flush valves and faucets, and the introduction of Dyson hand dryers contribute to the reduction of natural resources, operational costs and impact on the amount of refuge entering the local landfill.

The new program for this 68,000 square-foot structure, also consists of a new training center venue consisting of several static training rooms and one large reconfigurable training room . These areas are equipped with the latest technology for interactive videoconferencing or usage of laptop and tablet computing.  A dedicated entrance, food venue and too small breakout rooms, for use during breaks in their training sessions, allows the training component to operate without disturbing the adjacent staff.

Beyond the alterations to the building façade, the adjacent landscaping has also undergone a major upgrade utilizing local drought tolerant species. Numerous colors and textured species, which transforms throughout the year, provide an ever-changing view of the occupants of the building.  New low-cut off-site lighting act as wayfinding aide for both visitors and occupants of the other buildings on campus as they enter this new jewel of the campus.

Portfolio » CorporateEducationGovernmentHealthcareHospitalityOther